2024-05-03

Namų darbai prieš atostogas: susipažinkite su patarimais nuomojantis automobilį

Automobilio nuoma – gana populiari paslauga tarp keliautojų. Jeigu turite atitinkamą teisę vairuoti transporto priemonę, jaučiatės esąs patyręs vairuotojas, kelionės metu tikrai sėkmingai pavyks automobiliu aplankyti visas norimas vietas. Visgi Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) siūlo atkreipti dėmesį į tam tikrus patarimus, padėsiančius nuomojantis automobilį Europoje.

• Prieš išsinuomojant
    • Pažiūrėkite, kas sudaro automobilio nuomos kaina.  Ypač atkreipkite dėmesį į oro uosto ir kitus vietinius mokesčius, galiojantį draudimą.
    • Visada pasitikslinkite dėl papildomų mokesčių, kurių gali atsirasti nuomos periodu.
    • Pasitikslinkite kuro (degalų) politiką.
    • Pažiūrėkite atšaukimo sąlygas.
    • Pažiūrėkite, ar yra kokių apribojimų (pvz., leistinas kilometražas ar šalys, į kurias leidžiama įvažiuoti).

• Pasiimant automobilį
    • Turėkite užsakymo patvirtinimą.
    • Patikrinkite, ar pasirašomos sutarties sąlygos sutampa su užsakymo sąlygomis.
    • Susipažinkite su draudimo sąlygomis.
    • Automobilio trūkumus užfiksuokite nuomos sutartyje.
    • Pasidarykite automobilio išorės ir vidaus nuotraukas arba vaizdo įrašus.
    • Išsaugokite visus dokumentus (jų kopijas) – jie gali būti įrodymas!

• Nuomos laikotarpiu
    • Jeigu automobilis sugenda, paskambinkite nuomos bendrovei ir vadovaukitės jos nurodymais (instrukcijomis).
    • Avarijos atveju pasižymėkite visų įvykio dalyvių vardus, pavardes ir adresus. Jeigu kas nors yra sužeistas ar kyla ginčas dėl to, kas kaltas, skambinkite policijai. Nedelsdami susisiekite su nuomos bendrove.

• Grąžinant automobilį
    • Pasistenkite grąžinti automobilį nuomos bendrovės darbo laiku, kad būtumėte kartu, kai darbuotojai apžiūrės automobilį.
    • Nuomos bendrovės darbuotojas turėtų pažymėti automobilio būklę specialiame akte, kurį kartu turėtumėte pasirašyti. Išsaugokite kopiją.
    • Jeigu tenka automobilį grąžinti ne darbo valandomis, pastatykite jį nurodytoje vietoje. Vertėtų nufotografuoti automobilį arba padaryti vaizdo įrašų, kad turėtumėte įrodymų, jog transporto priemonė grąžinta geros būklės.

• Ką daryti, jeigu kyla problemų dėl automobilio nuomos (nesuteiktas automobilis, negrąžintas užstatas, padidėjo automobilio nuomos kaina, priskaičiuoti papildomi mokesčiai ir kt.)?
    • Visų pirma kreipkitės į paslaugos teikėją, nurodydami, kokių teisių, Jūsų manymu, jis neužtikrino, ir reikalaukite suteikti Jums priklausančias paslaugas.
    •  Jei nepavyktų šio klausimo išspręsti vietoje, turėtumėte pateikti paslaugos teikėjui raštišką pretenziją, kurioje reikėtų išdėstyti įvykio aplinkybes ir nurodyti konkrečius reikalavimus.
    •  Reikėtų sulaukti atsakymo iš paslaugos teikėjo.
    •  Jeigu nesulaukiate atsakymo per protingą terminą (ne ilgiau kaip per 2 mėnesius) arba gautas atsakymas Jūsų netenkina, galite kreiptis pagalbos į Europos vartotojų centrą.

Kelios didžiosios automobilių nuomos kompanijos yra savanoriškai pasirinkusios dalyvauti skundų sprendimo Europos Automobilių Nuomos Taikinimo Tarnyboje (angl. European Car Rental Conciliation Service). Tai institucija, padedanti klientams tuo atveju, kai nepavyksta išspręsti tarpvalstybinio ginčo su automobilių nuomos kompanijomis Europoje. Šioje institucijoje dalyvaujančios automobilių nuomos bendrovės įsipareigojo laikytis jos priimamų sprendimų, tad jie yra privalomo pobūdžio: https://www.ecrcs.com/?fbclid=IwAR2_WPom-K7DjI43a4PWVwFkOzzfC0kqVOOFzo9dCkeYY9m2AUY9oZD1UgM